7 makanan n minuman nie mmg la tersangat2 favorite utk ayu.. Owh no! adakah ayu akan lebih cepat tua selepas ini?
hu3...ini bukan mitos saje okeyh... ade teori dan sbb trsendiri knpe 7 makanan n minuman nie dikatakan menjadi punca proses penuaan. antara yang merosakkan keawet mudaan kita semua adalah:
1. Minuman berkarbonasi
Minuman ini mempunyai kadar gula tinggi dan rendah nutrisi. Gula pada minuman ini juga dapat obesiti, sehingga meningkatkan risiko hipertensi, diabetes, sakit jantung dan stroke.
2. Sosej
Selain itu, sosej juga biasanya dibuat dari daging berlemak. Zat-zat kimia dan bahan tambahan lainnya dalam sosej boleh membuat organ liver seseorang bekerja lebih keras menetralkannya.
3. Kopi:
Kopi mengandungi kafein. Hal penting yang belum banyak orang ketahui soal kafein adalah zat ini ternyata dapat meningkatkan hormon stres, dan pengaruhnya mampu bertahan selama berjam-jam setelah dikonsumsi.
4. Keripik dan Kentang Goreng
Makanan ini diproses dengan cara penggorengan pada suhu yang sangat tinggi, sehingga memicu pembentukan lemak jenis trans-fat.
hu3...ini bukan mitos saje okeyh... ade teori dan sbb trsendiri knpe 7 makanan n minuman nie dikatakan menjadi punca proses penuaan. antara yang merosakkan keawet mudaan kita semua adalah:
1. Minuman berkarbonasi
Minuman ini mempunyai kadar gula tinggi dan rendah nutrisi. Gula pada minuman ini juga dapat obesiti, sehingga meningkatkan risiko hipertensi, diabetes, sakit jantung dan stroke.
Kajian tentang gizi yang dilakukan para pakar di Harvard School of Public Health menemukan, secawan minuman berkarbonasi setiap hari boleh menyebabkan seseorang mengalami kenaikan berat badan 7 kg dalam setahun.
2. Sosej
Yang satu ni memang sangat sedap, tetapi sayangnya menurut kajian terbaru di Eropah makanan ini dapat memicu risiko kanser kolorektal.
Selain itu, sosej juga biasanya dibuat dari daging berlemak. Zat-zat kimia dan bahan tambahan lainnya dalam sosej boleh membuat organ liver seseorang bekerja lebih keras menetralkannya.
3. Kopi:
Padahal, salah satu kontribusi terbesar dari penuaan dini adalah hormon stres itu disebut kortisol. Kadar kortisol yang melambung membuat otot-otot menjadi letih, sehingga membuatnya menjadi cepat menyusut.
4. Keripik dan Kentang Goreng
Makanan ini diproses dengan cara penggorengan pada suhu yang sangat tinggi, sehingga memicu pembentukan lemak jenis trans-fat.
Kebiasaan mengonsumsi makanan mengandung trans-fat berkaitan dengan meningkatnya risiko penyakit jantung koroner.
5. Pastri mengandung gula
Makanan ini mengandung banyak gula sehingga dapat memicu obesitas. Pastri juga seringkali dibuat dengan minyak yang terhidrogenasi sehingga mengandung trans-fat.
Minyak terhidrogenasi dibuat dengan cara menambahkan hidrogen pada minyak cair untuk menjadikannya lebih padat sehingga lebih mudah untuk disimpan. Namun begitu, proses kimia ini juga menghasilkan trans-fat. Contoh dari proses ini lemak yang dihidrogenasi adalah margarin atau mentega.
Trans-fat meningkatkan risiko penyakit jantung lebih besar ketimbang lemak jenuh,sebab dapat menekan kolesterol baik (LDL) dan meningkatkan kolesterol jahat (HDL) dalam peredaran darah. Selain itu, kombinasi gula dan trans-fat akan membuat pankreas dan liver bekerja lebih keras.
Menurut pandangan para ahli, memaksakan organ berkerja lebih keras sama artinya mengundang radikal bebas. Jika asupan makanan anti penuaan tidak mencukupi untuk melawan radikal bebas, artinya tubuh bisa menua lebih cepat dan lebih rentan terhadap penyakit.
6. Daging merah
Daging merah memang mengandung protein yang penting bagi perbaikan jaringan.
Namun terlalu banyak menyantap protein daging juga dapat memicu hilangnya kadar kalsium dari tulang, sehingga mengundang risiko osteoporosis.
Beberapa kajian menunjukkan bahwa kandungan protein yang tinggi di usia pertengahan berkaitan dengan peradangan poliartritis, di mana peradangan terjadi pada lebih dari satu jenis sendi.
7. Nasi putih dan roti putih
Makanan-makanan seperti ini dicerna dan diserap ke dalam peredaran darah dengan sangat cepat, sehingga membuat kadar gula melonjak dalam waktu singkat.
Hal ini pun akan membuat sel berubah dan menua lebih cepat sehingga meningkatkan risiko penyakit-penyakit kronis seperti diabetes type 2, kandung empedu, penyakit jantung, alzheimer dan beberapa jenis kanker. Makanan lain dengan indeks glkemik tinggi adalah kentang tumbuk, gandum olahan dan sereal bergula.
hahahaha...okeyh..skrg ayu tgh brpk2...pasnie kena makan ape ek?ubi kayu ker?nasik pn cpt tue tuh...
pk2kan bersame yer...
p/s: xkire la kite mkn ke x mknan or minum minuman 2, KITA SEMUA TTP AKAN TUA kan??wink3....
0 orang bijak dah tulis dicnie. ♥:
Post a Comment